ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΑΝΩ ΑΚΡΩΝ

Αποτελεί τη συχνότερη αιτία λεμφοιδήματος στο άνω άκρο στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης αφού το 40% των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν λεμφοίδημα. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης λόγω του καρκίνου του μαστού και πιθανόν σε ακτινοβολία διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λεμφοιδήματος.

Η επέμβαση της μεταμόσχευσης λεμφαδένων μπορεί αποτελεσματικά να θεραπεύσει το λεμφοίδημα δίνοντας οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης λαμβάνονται 2-3 λεμφαδένες από την περιοχή του δέρματος της κοιλιάς κοντά στη λεκάνη και μεταμοσχεύονται στη μασχάλη ακριβώς στο σημείο όπου αυτοί απουσιάζουν.

Οι ασθενείς κινητοποιούνται λίγες ώρες μετά την επέμβαση, παραμένουν στην κλινική συνήθως 2 – 3 ημέρες, ενώ μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά 2 – 3 εβδομάδες.
Για την ομαλή μετεγχειρητική πορεία και την ταχύτερη θεραπεία του λεμφοιδήματος είναι απαραίτητες 10 – 15 συνεδρίες με λεμφικές μαλάξεις από εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή και στη συνέχεια η εφαρμογή ενός ειδικού ελαστικού γαντιού για 4 – 6 μήνες. Στους 6 μήνες το γάντι αφαιρείται και συνήθως δεν απαιτείται καμία άλλη θεραπεία ή επιπλέον προστασία του χεριού.

Ταυτόχρονη αποκατάσταση μαστού και λεμφοιδήματος.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν το μαστό τους, λίγους μήνες ή και χρόνια μετά τη μαστεκτομή ενώ την ίδια στιγμή υποφέρουν από λεμφοίδημα, μπορούν να υποβληθούν σε μια ταυτόχρονη χειρουργική επέμβαση.

Δέρμα και λίπος από την κοιλιά (όπως γίνεται στην κοιλιοπλαστική) μαζί με 2-3 λεμφαδένες τοποθετούνται στην περιοχή του μαστού και της μασχάλης. Σε άλλες περιπτώσεις που η ασθενής επιλέγει το ένθεμα σιλικόνης, η αποκατάσταση μαστού μπορεί και πάλι να συνδυαστεί με μεταμόσχευση λεμφαδένων. Η επέμβαση έχει πάνω από 99% ποσοστό επιτυχίας και οι ασθενείς κινητοποιούνται ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Σε 5 – 7 ημέρες επιστρέφουν στο σπίτι τους και σε 2 – 3 εβδομάδες στις περισσότερες καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία διαρκεί 10 – 15 συνεδρίες όπως και στην περίπτωση που γίνεται μόνο μεταμόσχευση λεμφαδένων. Στόχος, είναι 6 μήνες μετά την επέμβαση οι ασθενείς να αφαιρέσουν το ελαστικό μανίκι και να μην έχουν ανάγκη επιπλέον φροντίδας.

Μεταμόσχευση λεμφαδένων
Η μόνιμη θεραπεία για το λεμφοίδημα.
Διαβάστε περισσότερα

Έχετε ερωτήσεις;