ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ

banner 1 500pxΗ μόνιμη θεραπεία για το λεμφοίδημα

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων ξεκίνησε και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 στη Γαλλία από τη γιατρό Corinne Becker. Στην Ελλάδα, την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση πρώτοι εμείς εφαρμόσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία ήδη από το 2011, ενώ τα αποτελέσματα – όπως περιγράφουν οι ασθενείς – κρίνονται άκρως ενθαρρυντικά. Σκοπός της επέμβασης είναι η μεταφορά 2-3 λεμφαδένων από μια υγιή περιοχή του σώματος στο μέλος που πάσχει από λεμφοίδημα. Στη συνέχεια τα αγγεία των λεμφαδένων συνδέονται με τα αγγεία του πάσχοντος μέλους.

Δείτε το ενημερωτικό Video


Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Διονυσίου εξηγεί τα οφέλη της μεταμόσχευσης λεμφαδένων σε ασθενείς με λεμφοίδημα.

Πως λειτουργεί η μεταμόσχευση;

Μετά τη μεταμόσχευση των λεμφαδένων ξεκινά άμεσα η δημιουργία και η ανάπτυξη νέων λεμφαγγείων (λεμφαγγειογένεση) και σταδιακά αποκαθίσταται η συνέχεια και η λειτουργία του λεμφικού συστήματος.
Για παράδειγμα σε μια γυναίκα που έχει υποστεί μαστεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης, τα λεμφαγγεία έχουν διακοπεί σε κάποιο σημείο. Στο σημείο αυτό τοποθετούνται οι λεμφαδένες, οι οποίοι «γεφυρώνουν» το έλλειμμα και αποκαθιστούν σύντομα τη λεμφική κυκλοφορία της λέμφου που έχει συσσωρευτεί στο χέρι.

Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας της επέμβασης;

Η επέμβαση της μεταμόσχευσης των λεμφαδένων αν και θεωρείται πολύ εξειδικευμένη χειρουργική πράξη δεν είναι βαριά για τον ασθενή. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί λίγες ώρες, ενώ οι ασθενείς κινητοποιούνται το ίδιο απόγευμα μετά το χειρουργείο. Η παραμονή στην κλινική συνήθως διαρκεί 2-3 ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν φυσιολογικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε 15 – 20 ημέρες.
Η εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία με μαλάξεις και η χρήση συγκεκριμένων επιδέσμων θεωρούνται απαραίτητα για την ολοκλήρωση της οριστικής θεραπείας του λεμφοιδήματος.

Πόσο αποτελεσματική είναι η μεταμόσχευση λεμφαδένων;

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων είναι η θεραπεία που μπορεί να προσφέρει οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα του λεμφοιδήματος. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι μετά την επέμβαση σταδιακά αποκαταστάθηκε η εμφάνιση των χεριών ή των ποδιών τους (η περίμετρος πολλές φορές επανέρχεται στο φυσιολογικό), εξαφανίστηκε το αίσθημα του πόνου και του βάρους και το λεμφικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε ισορροπία. Επίσης οι ασθενείς που έπασχαν από συχνές λοιμώξεις (ερυσίπελας, λεμφαγγειίτιδες) παρουσιάζουν σημαντική μείωση ή πλήρη εξαφάνιση των επεισοδίων λοίμωξης και φυσικά χωρίς την ανάγκη λήψης αντιβίωσης.

Πόσο ασφαλής είναι η λήψη λεμφαδένων από μια υγιή περιοχή;

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ασθενών είναι ο κίνδυνος δημιουργίας λεμφοιδήματος στο άκρο από όπου θα προέλθουν οι λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες συνήθως λαμβάνονται από την κατώτερη κοιλιακή χώρα λίγο πιο πάνω από το ισχίο ή από την πλάγια θωρακική χώρα κάτω από τη μασχάλη. Πολλές ανατομικές μελέτες έχουν αποδείξει την ασφάλεια της επέμβασης, κατά την οποία αποφεύγεται η λήψη λεμφαδένων που παροχετεύουν τη λέμφο του μέλους. Με τη βοήθεια της προηγμένης λεμφικής απεικόνισης (SPECT-CT) επιλέγουμε να μεταμοσχεύσουμε τον πιο λειτουργικό λεμφαδένα από την πιο ασφαλή ανατομική περιοχή.

ib3 image
Γνωρίζετε οτι...
Το λεμφοίδημα θεραπεύεται μόνιμα και οριστικά;

Έχετε ερωτήσεις?

Δείτε ακόμα

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Αφήστε μας το μήνυμά σας κι εμείς θα φροντίσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.