Υπηρεσίες

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στους ασθενείς με λεμφοίδημα μια οριστική και μόνιμη θεραπεία και μια νέα προοπτική στην ποιότητα ζωής τους.

Οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις του λεμφικού ιστού έχουν αποδείξει τα πλεονεκτήματά τους στην αντιμετώπιση και θεραπεία του λεμφοιδήματος. Ο στόχος αυτών των επεμβάσεων είναι η οριστική θεραπεία της χρόνιας και ανίατης μέχρι τώρα ασθένειας.

Μεταμόσχευση Λεμφαδένων (Lymph Node Transfer – LNT)

Είναι η «ανατομική αποκατάσταση» της λεμφικής κυκλοφορίας στην περιοχή που έχουν αφαιρεθεί ή απουσιάζουν οι λεμφαδένες. Αμέσως μετά τη μικροχειρουργική μεταφορά μερικών υγιών λεμφαδένων, παρατηρείται αναγέννηση των λεμφαγγείων και γεφύρωση των λεμφαγγείων του πάσχοντος άκρου με τα λεμφαγγεία του σώματος, κάτι που οδηγεί σε σταδιακή μείωση του λεμφοιδήματος.

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ με χρήση πλέγματος κολλαγόνου και βλαστοκυττάρων

Μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία για την ενίσχυση της λεμφαγγειογένεσης εφαρμόζεται με την εισαγωγή πλέγματος κολλαγόνου (BioBridge® – Fibralign Co.) και αυτόλογων βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό (ADSCs).
Το BioBridge που έχει τη μορφή νήματος, ενισχύσει τη δημιουργία νέων μεγαλύτερων και ισχυρότερων λεμφαγγείων που θα γεφυρώσουν υγιείς περιοχές και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μείωση του λεμφοιδήματος. Όταν το πλέγμα κολλαγόνου συνοδεύεται με την εισαγωγή ADSCs, η θεραπεία σε κάποιους ασθενείς αναμένεται να αποδώσει καλύτερα.
Η θεραπεία εφαρμόζεται είτε από μόνη της (μόνο πλέγμα κολλαγόνου BioBridge), ή συνδυασμός BioBridge + ADCS, είτε ως μέσο ενίσχυσης της μεταμόσχευσης λεμφαδένων σε ασθενείς με προχωρημένο λεμφοίδημα.
Η απόφαση για την ενδεδειγμένη θεραπεία λαμβάνεται μετά την εξέταση των ασθενών. Επίσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε ασθενείς με προχωρημένο λεμφοίδημα όπου τα αποτελέσματα άλλων χειρουργικών τεχνικών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Λεμφο-Φλεβικές Αναστομώσεις (Lymphatic Venous Anastomosis – LVA)

Οι λεμφοφλεβικές αναστομώσεις δημιουργούνται με μικροχειρουργικές «ενώσεις» λεμφαγγείων με φλέβες και αποτελούν, με απλά λόγια, την «παράκαμψη» της λέμφου από τα λεμφαγγεία στα αιμοφόρα αγγεία. Οι ΛΦΑ εφαρμόζονται στους ασθενείς που μπορεί να ωφεληθούν από αυτού του είδους τις επεμβάσεις ή σε εκείνους όπου η Μεταμόσχευση Λεμφαδένων δεν ενδείκνυται.

Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική

Σε μερικούς ασθενείς που θεραπεύονται από το λεμφοίδημα παραμένει σε περίσσεια ο λιπώδης ιστός. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μόλις το λεμφοίδημα μετατραπεί σε λιποίδημα έχει ένδειξη η αφαίρεση του λίπους με τη βοήθεια της λιποαναρρόφησης. Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μια απλή σχετικά επέμβαση, που ουσιαστικά διαμορφώνει (λιπογλυπτική) την ανατομική περιοχή που έπασχε από λεμφοίδημα, προσφέροντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η πληρότητα των υπηρεσιών του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ στη θεραπεία του λεμφοιδήματος μας επιτρέπει να προσφέρουμε στον ασθενή ότι χρειάζεται πριν και μετά την επέμβαση. Φροντίζουμε να κάνουμε γι αυτόν ότι καλύτερο καθ’όλη την διάρκεια της αποκατάστασης.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Τα στάδια της συντηρητικής φροντίδας

Μόνο συντηρητική αντιμετώπιση προτείνουμε στους ασθενείς με λεμφοίδημα Σταδίου 0. Σε αυτούς τους ασθενείς το σύνολο της εξειδικευμένης φυσιοθεραπείας, της ειδικής διατροφής και της καθοδηγούμενης άσκησης αποτελούν αυτό που αποκαλείται συντηρητική φροντίδα.

Η φυσιοθεραπεία δεν είναι ένα «κλασικό μασάζ» αλλά με ειδικές τεχνικές (manual lymphatic drainage – MLD) προωθεί τη λέμφο έξω από το πάσχον μέλος.

Στο τέλος κάθε μάλαξης ακολουθεί ειδική «περίδεση» με συγκεκριμένους ελαστικούς επιδέσμους, ώστε να παραμείνει «άδειο» το πάσχον μέλος. Ο συνδυασμός «μαλάξεων και περίδεσης» πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά μέχρι να «αδειάσει» πλήρως το άκρο.

Στη συνέχεια εφαρμόζεται ένα ελαστικό ένδυμα (μανίκι ή κάλτσα) ώστε να μην επιστρέψει η λέμφος στο μέλος και επανεμφανισθεί το λεμφοίδημα.

Σε όλους τους ασθενείς με Στάδιο λεμφοιδήματος 1-3 προτείνουμε τη χειρουργική αντιμετώπιση και στη συνέχεια το συνδυασμό «μαλάξεων – επιδέσεων και ελαστικών ενδυμάτων» για 6 μήνες.

Μετά τη μεταμόσχευση λεμφαδένων οι μαλάξεις έχουν σκοπό την κατεύθυνση της λέμφου στους μεταμοσχευμένους λεμφαδένες μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λεμφική κυκλοφορία.

Η φυσιοθεραπεία είναι απαραίτητη και πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικούς και πιστοποιημένους φυσιοθεραπευτές.

ΔΙΑΙΤΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

 Ο ρόλος της διατροφής στο λεμφοίδημα

Στη συνολική αντιμετώπιση των ασθενών με λεμφοίδημα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της θεραπείας της νόσου. Ο περιορισμός της κίνησης που προκαλεί το λεμφοίδημα συντελεί στην αύξηση του βάρους των ασθενών.

Στόχος μας είναι τόσο η απώλεια του περιττού βάρους όσο και η μακροπρόθεσμη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους. Αυτή η διαδικασία γίνεται με τρόπο όπου αποδομείται λιπώδης ιστός και παραμένει υγιές και ισχυρό το μυικό σύστημα, το οποίο θα οδηγήσει στην διατήρηση του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα και συνεπώς στην διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Λεμφοιδήματος η διαιτολόγος, αφού εξετάσει τον ασθενή σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα, προτείνει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που υπακούει στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και περιορίζει τις τροφές που επιδεινώνουν το οίδημα στο πάσχον μέλος.

Λιποίδημα και Διατροφή

Το λιποίδημα ως χρόνια, κληρονομική και επώδυνη πάθηση του λιπώδους ιστού εμφανίζεται με ανεξήγητη αύξηση του βάρους, η οποία συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Λεμφοιδήματος στόχος μας είναι η αντιμετώπιση κάθε ασθενούς ξεχωριστά και με βάση της διαιτολογικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής έχουμε ως στόχο την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους με μείωση κυρίως λιπώδους ιστού και κατ’ επέκταση τη μείωση της κλινικής εικόνας του λιποιδήματος.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Είμαστε εδώ για να λύσουμε τις απορίες σας.

ΑΣΚΗΣΗ

Η σωματική άσκηση πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του λεμφοιδήματος διευκολύνει την περίοδο αποθεραπείας. Με το απαραίτητο πρόγραμμα σωματικής άσκησης (LymphoYoga και LymphoPilates) προσαρμοσμένο ειδικά σε κάθε ασθενή επιτυγχάνεται η ταχύτερη ανάρρωση και η μείωση του όγκου του πάσχοντος από λεμφοίδημα μέλους.

Η σωματική άσκηση προτείνεται στους ασθενείς μας να γίνεται σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα μέσα συντηρητικής φροντίδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *