ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

banner 3 500pxΛεμφοίδημα στα κάτω άκρα μπορεί να συμβεί μετά ριζική υστερεκτομή ή μετά εκτομή καρκίνου του δέρματος κάτω άκρου ή μετά αφαίρεση όγκου της πυέλου με ταυτόχρονη συνήθως αφαίρεση των βουβωνικών λεμφαδένων ή μετα τη θεραπεία με ακτινοβολίες.

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων μπορεί να θεραπεύσει οριστικά το λεμφοίδημα.

Λαμβάνονται 2-3 λεμφαδένες από την πλάγια θωρακική χώρα λίγο πιο κάτω από τη μασχάλη και μεταμοσχεύονται στη βουβωνική περιοχή, ακριβώς εκεί όπου αυτοί απουσιάζουν. Για την ομαλή μετεγχειρητική πορεία οι ασθενείς παραμένουν στην κλινική 2 – 3 ημέρες και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε 2-3 εβδομάδες.
Οι λεμφικές μαλάξεις από εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή ξεκινούν λίγες μέρες πριν την επέμβαση με σκοπό 6 μήνες μετά να μη χρειάζεται επιπλέον φροντίδα αλλά ούτε και χρήση ελαστικών καλτσών.

Η πλειοψηφία των ασθενών αναφέρουν μεγάλη ικανοποίηση με μείωση της περιμέτρου του κάτω άκρου και ελάττωση του αισθήματος βάρους στο πόδι. Ακόμη και στις περιπτώσεις ασθενών που έπασχαν από πολλαπλά επεισόδια λοιμώξεων, μετά την επέμβαση, δεν επανεμφανίστηκε κανένα ανάλογο επεισόδιο.

Μεταμόσχευση λεμφαδένων
η μόνιμη θεραπεία για το λεμφοίδημα.
Διαβάστε περισσότερα

Έχετε ερωτήσεις?